Select Page

Buitenhaard

Buitenhaard in eigen tuin

Een buitenhaard voor alle seizoenen

Wil je te allen tijde verzekerd zijn van een comfortabele temperatuur op het terras, dan is het kopen van een buitenhaard een aanrader. Niet alleen voorziet een dergelijke haard je van warmte, maar het is ook bijzonder sfeervol. We zijn graag buiten, vooral wanneer de warmere maanden van het jaar aanbreken. Maar ook in de herfst en winter zitten we graag op onze terrasjes als het weer het toelaat. Helaas is dit niet altijd het geval. Vooral tijdens de koudere maanden is de temperatuur een stuk lager. Ook kan het in de avond snel afkoelen. In dat geval kan een buitenhaard ervoor zorgen dat je het altijd comfortabel hebt buiten.

Gebruikt mijn buitenhaard gas of hout?

Qua brandstof voor een haard heb je veelal de keuze tussen gas en hout. Hierbij willen wij een lans breken voor een hout gestookte haard. Ten eerste levert dit sfeervoller vuur af met een aangenamere geur. Maar daarnaast is hout ook een milieuvriendelijkere en groenere optie in vergelijking met een haard op gas. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een beter milieu, zodat we een leefbaardere wereld achterlaten voor onze kinderen. Alle kleine beetjes helpen, en een haard gebruiken we stiekem toch vaker dan we denken. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor de optie die beter is voor het milieu.

Op welke eigenschappen moet ik letten bij het uitkiezen van een buitenhaard?

Haarden zijn er in allerlei soorten en maten. Natuurlijk heb je zo je eigen voorkeuren, maar er zijn wel degelijk factoren die bepalend kunnen zijn. Hierboven heb je al kunnen lezen dat een haard op hout te prefereren is. Daarnaast kun je kijken naar het materiaal waar de haard van is gemaakt. Vaak wordt een roestvrij stalen buitenhaard aangeraden, maar je hebt ook de optie om te kiezen voor een gietijzeren buitenhaard of een variant van keramiek. Daarnaast kun je erop letten of de haard meerdere functies heeft. Zoals je verderop in de tekst kunt lezen, zijn er modellen die kunnen barbecueën en meer.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, maar het is sowieso aan te raden om niet voor de goedkoopste variant te kiezen. Een scherpe prijs is altijd mooi meegenomen, maar zie een (veelzijdige) haard als een investering waar je jaren mee vooruit kunt en waar je veel plezier aan zult beleven. Tot slot moet je kijken of je tuin wel geschikt is voor een dergelijke haard. Er moeten ten eerste stenen aanwezig zijn om de haard op te plaatsen, want deze wordt bijzonder warm. Daarnaast is een vlakke ondergrond vereist, zodat de haard stabiel staat.

 Hout stoken is CO2 neutraal er komt evenveel CO2 vrij bij het vergaan van hout als bij het stoken van hout. Op een buitenhaard is soms ook een BBQ functie, met de CF kan men kiezen uit 6 functies om gerechten te bereiden.

 

Culina Flamma: een buitenhaard bbq

Als je op zoek bent naar een veelzijdige buitenhaard die veel meer kan dan dat, is de Culina Flamma een aanrader. Van origine was de bedoeling dat dit een mobiele pizzaoven zou worden. Echter werd ontdekt dat er veel meer mogelijk was. De oven functie werd eerst verfijnd, waarna er meerdere functies werden toegevoegd aan het basismodel. Zo kun je middels de Culina Flamma ook steengrillen, barbecueën, roken (warm en koud) en wokken. Tevens kan deze oven dienen als een buitenhaard. Dit alles maakt de Culina Flamma tot een investering die zeker de moeite waard is, en dat alles voor een goede prijs.