Select Page
Wil jij lekkere verse pizzabodems maken? Dan hebben we een eenvoudig basisrecept voor je, waarmee je lekker deeg maakt voor heerlijke pizza’s (6 tot 8 stuks).

Ingrediënten

\

1 ei

\

1kg. Witte bloem

\

½ liter water

\

een eierdop olijfolie

\

1% zout van de totale massa = 15 gram +/- een eetlepel

\

1% gist* van de totale massa = 15 gram

\

Eventueel een beetje suiker, dit dient als voeding voor de gist

LET OP er wordt uitgegaan van natte gist, kijk bij droge gist op de verpakking. Meestal komt 7 gram droge gist overeen met 25 gram natte gist.

Bereiding:

Kies een hard en glad oppervlak voor het maken van het deeg. Reinig het oppervlak goed voor u begint met het bereiden van het deeg voor je verse zelfgemaakte pizzabodems.

 1. Maak van de bloem een hoop. Maak in het midden een zo breed mogelijk opening zodat er een soort krater ontstaat.
 2. Giet al het water in het midden van deze krater.
 3. Breek het ei en laat de inhoud op het water vallen.
 4. Voeg daarna de olijfolie op het water toe.
 5. Verdeel het zout aan de buitenkant van de bloem
 6. Verdeel het gist aan de binnenkant van de bloem.LET OP het zout breekt het gist af, dus daarom nooit bij elkaar voegen.
 7. Voeg de suiker bij de gist (optioneel)
 8. Begin met twee vingers in het water te roeren en neem al roerend de binnenkant van de bloem mee zodat er een papje ontstaat.Neem met het roeren steeds meer bloem mee totdat je kunt gaan kneden
 9. Kneed het deeg totdat er geen oneffenheden meer in het deeg zitten
 10. Laat het deeg +/- 15 min. rusten onder een natte doek zodat het los kan komen
 11. Daarna kun je stukken af gaan wegen van +/- 250 gram. Met de voorgeschreven hoeveelheid kun je de gemaakte deeg in 6 stukken verdelen. Wil je wat dunnere bodems maken, weeg dan 185 gram af voor 8 pizza’s.
 12. Als het deeg verdeeld is kun je het deeg gaan opbollen. Met deze techniek haal je alle lucht uit het deeg, dit voorkomt bij het uitrollen gaten in de pizza. Dit kun je leren bij onze pizza workshop.
 13. Neem b.v. een dienblad met een schoon hard oppervlak en bestrooi dit met bloem. Verdeel de bollen deeg zo over de plaat zodat ze ruimte hebben om te rijzen en bedek ze met een vochtige doek.
 14. Zet de plaat op een warme plaats (bijvoorbeeld kamertemperatuur) en na +/- een á twee uur als het deeg voldoende gerezen is, kun je het gaan verwerken. Uitrollen, bakken en smullen maar!
Bekijk eventueel ook onze instructievideo (7,5 minuut) 0ver deeg kneden.

Bereidingstijd:

25 minuten (exclusief rijzen)

Tip:

Heb je pizzadeeg over? Dan kun je het deeg invriezen om het op een ander moment te verwerken.